1001 RESIPI MASAKAN MELAYU SEJATI DI HOTEL INTERNATIONAL KL

KUALA LUMPUR INTERNATIONAL HOTEL (KLITEL)
MENYAJIKAN 1001 RESEPI
 MASAKAN MELAYU SEJATI


Kepada yang amat menyukai dan menggemari masakan melayu sejati, AM sarankan untuk datang sendiri ke Kuala Lumpur International Hotel. Sempena bulan Ramadhan, Kuala Lumpur International Hotel menawarkan harga buffet Ramadhan dengan harga RM 69 bagi dewasa dan RM 35 bagi kanak-kanak (4-12 tahun). Kedudukan KLITEL agak strategik kerana terletak di tengah-tengah bandar Kuala Lumpur. Malahan ia cuma mengambil masa lebih kurang 15 minit untuk sampai ke destinasi (jika dari KLCC). Korang boleh gunakan applikasi MAPS atau Waze untuk sampai ke sini. Buffet Ramadhan disajikan di TOPTOP Cafe yang terletak di Aras 4.
AM DI HOTEL INTERNATIONAL KUALA LUMPUR


HOTEL INTERNATIONAL KUALA LUMPUR




Antara menu-menu menarik yang disajikan di sini adalah:

1. 30 JENIS KERABU
- Som Tam, Mangga, So Hun, Cendawan, Kaki Ayam, Udang, Sotong, Kupang, Daging Panggang, Kerang, Jantung Pisang, Nangka Muda, Pucuk paku, Ayam, Ikan Kembung, Surimi, Taugeh, tembikai, Pegaga, Ikan Masin, Pucuk Betik, Pucuk Jagus, Telur dadar, Kacang botol, Paru, Obor-obor, Bok Nie, Rebung, Kelapa, Limau Barli. 


HOTEL INTERNATIONAL KUALA LUMPUR

HOTEL INTERNATIONAL KUALA LUMPUR


2. 15 JENIS SAMBAL
- Sambal Ijo, Sambal Hitam Pahang, Sambal belacan, Sambal tempoyak, Sambal Tomato, Samabl Berembang Asam, Sambal udang kering nyonya, Sambal udang geragau, Budu, Cencaluk, Tempoyak, Sambal Mangga, Sambal Lonteh, Sambal Balado, Sambal Dabu-dabu Malado

3. 4 JENIS SUP
- Sup Daging, Sup Ayam, Sup Kambing, Sup Tulang Rawan yang dihidang bersama Roti Bawang Putih

SUP DAGING, SUP AYAM, SUP KAMBING, SUP TULANG RAWAN


4. PASEMBOR, ROJAK BUAH DAN SOTONG KANGKUNG.

5. ANEKA BUBUR
- Bubur berlauk dihidang bersama tekur masin, lobak masin, ikan kering, ikan bilis dan kacang goreng.
- Bubur Lambok, bubur nangka dan pengat keledek

BUBUR LAMBUK, BUBUR NANGKA MUDA, PENGAT KELEDEK

HOTEL INTERNATIONAL KUALA LUMPUR

BUBUR LAMBUK TERBAIK


6. NASI AYAM
- Dihidangkan dengan ayam Panggang dan Sos soya

DIHIDANGKAN BERSAMA AYAM PANGGANG


7. SOTO

8. LAUK-PAUK
- Rendang Ayam Kampung, Keli berlada, Kari ketam Ala Bonda, Acar Buah, Dalca Sayur Daging Tetel, Nasi Putih, nasi Minyak
- Ulam-ulaman, 3 jenis keropok, 3 jenis ikan masin, 3 jenis ikan pekasam, telur masin, tauhu sumbat, ikan bilis dan kacang buncit, Paru goreng, pedal goreng, hati ayam goreng, telur ikan goreng.

HOTEL INTERNATIONAL KUALA LUMPUR

LAUK PAUK

LAUK PAUK

LAUK PAUK



9. LOK-LOK
- Telur puyuh, bebola ikan, jejari isi ketam, sotong, tauhu, mussel meat, cendawan (sos cili & sos manis)




10. GERAI KANAK-KANAK
- Waffle, Pan cake

GERAI KANAK-KANAK

PAN CAKE


11. ROTI JALA
- dihidangkan bersama kari ayam dan serawa durian

KUAH KARI AYAM / SERAWA DURIAN


12. MURTABAK
- Ayam dan daging dihidangkan dengan sos bawang, dhal kari


AYAM & DAGING


13. IKAN BAKAR
- Ikan pari, terubuk, kembung, Air asam dan sambal kicap

IKAN PARI, TERUBUK & KEMBUNG


14. GORENG PANAS
- Goreng keledek, goreng pisang, cucur udang, keropok lekor dihidangkan dengan sos thai dan sambal kicap

GORENG



15. PENCUCI MULUT
- Kurma, sagu gula melaka, agar-agar campur, tapai, pulut merah
- Beraneka aiskrim (coklat, vanila, strawberi
- Panna Cota, Cream caremel, donut
- Pulut serunding, akok, Puteri ayu
- Buah-buahan tempatan
- Buah-buahan bermusim
- Jeruk, kedondong, cermai & kelubi

VANILA, COKLAT & STRAWBERI


PENCUCI MULUT





PENCUCI MULUT

PENCUCI MULUT


16. MINUMAN PANAS DAN SEJUK
- Teh tarik/kopi/teh , ABC, Cendol
Air soya, sirap dan honey dew. 

PELBAGAI


Sebarang info lanjut, boleh layari website http://klitel.com.my atau FB: klihotel.

SALAM RAMADHAN
 DAN 
SELAMAT MENJAMU SELERA 
DARI 

ALONG MURNI (AM)









Post a Comment

0 Comments