KUALA LUMPUR INTERNATIONAL HOTEL (KLITEL)
MENYAJIKAN 1001 RESEPI
MASAKAN MELAYU SEJATI
MASAKAN MELAYU SEJATI
Kepada yang amat menyukai dan menggemari masakan melayu sejati, AM sarankan untuk datang sendiri ke Kuala Lumpur International Hotel. Sempena bulan Ramadhan, Kuala Lumpur International Hotel menawarkan harga buffet Ramadhan dengan harga RM 69 bagi dewasa dan RM 35 bagi kanak-kanak (4-12 tahun). Kedudukan KLITEL agak strategik kerana terletak di tengah-tengah bandar Kuala Lumpur. Malahan ia cuma mengambil masa lebih kurang 15 minit untuk sampai ke destinasi (jika dari KLCC). Korang boleh gunakan applikasi MAPS atau Waze untuk sampai ke sini. Buffet Ramadhan disajikan di TOPTOP Cafe yang terletak di Aras 4.
Antara menu-menu menarik yang disajikan di sini adalah:
1. 30 JENIS KERABU
- Som Tam, Mangga, So Hun, Cendawan, Kaki Ayam, Udang, Sotong, Kupang, Daging Panggang, Kerang, Jantung Pisang, Nangka Muda, Pucuk paku, Ayam, Ikan Kembung, Surimi, Taugeh, tembikai, Pegaga, Ikan Masin, Pucuk Betik, Pucuk Jagus, Telur dadar, Kacang botol, Paru, Obor-obor, Bok Nie, Rebung, Kelapa, Limau Barli.
1. 30 JENIS KERABU
- Som Tam, Mangga, So Hun, Cendawan, Kaki Ayam, Udang, Sotong, Kupang, Daging Panggang, Kerang, Jantung Pisang, Nangka Muda, Pucuk paku, Ayam, Ikan Kembung, Surimi, Taugeh, tembikai, Pegaga, Ikan Masin, Pucuk Betik, Pucuk Jagus, Telur dadar, Kacang botol, Paru, Obor-obor, Bok Nie, Rebung, Kelapa, Limau Barli.
2. 15 JENIS SAMBAL
- Sambal Ijo, Sambal Hitam Pahang, Sambal belacan, Sambal tempoyak, Sambal Tomato, Samabl Berembang Asam, Sambal udang kering nyonya, Sambal udang geragau, Budu, Cencaluk, Tempoyak, Sambal Mangga, Sambal Lonteh, Sambal Balado, Sambal Dabu-dabu Malado
3. 4 JENIS SUP
- Sup Daging, Sup Ayam, Sup Kambing, Sup Tulang Rawan yang dihidang bersama Roti Bawang Putih
4. PASEMBOR, ROJAK BUAH DAN SOTONG KANGKUNG.
5. ANEKA BUBUR
- Bubur berlauk dihidang bersama tekur masin, lobak masin, ikan kering, ikan bilis dan kacang goreng.
- Bubur Lambok, bubur nangka dan pengat keledek
- Bubur Lambok, bubur nangka dan pengat keledek
6. NASI AYAM
- Dihidangkan dengan ayam Panggang dan Sos soya
7. SOTO
8. LAUK-PAUK
- Rendang Ayam Kampung, Keli berlada, Kari ketam Ala Bonda, Acar Buah, Dalca Sayur Daging Tetel, Nasi Putih, nasi Minyak
- Ulam-ulaman, 3 jenis keropok, 3 jenis ikan masin, 3 jenis ikan pekasam, telur masin, tauhu sumbat, ikan bilis dan kacang buncit, Paru goreng, pedal goreng, hati ayam goreng, telur ikan goreng.
9. LOK-LOK
- Telur puyuh, bebola ikan, jejari isi ketam, sotong, tauhu, mussel meat, cendawan (sos cili & sos manis)
10. GERAI KANAK-KANAK
- Waffle, Pan cake
11. ROTI JALA
- dihidangkan bersama kari ayam dan serawa durian
12. MURTABAK
- Ayam dan daging dihidangkan dengan sos bawang, dhal kari
13. IKAN BAKAR
- Ikan pari, terubuk, kembung, Air asam dan sambal kicap
14. GORENG PANAS
- Goreng keledek, goreng pisang, cucur udang, keropok lekor dihidangkan dengan sos thai dan sambal kicap
15. PENCUCI MULUT
- Kurma, sagu gula melaka, agar-agar campur, tapai, pulut merah
- Beraneka aiskrim (coklat, vanila, strawberi
- Panna Cota, Cream caremel, donut
- Pulut serunding, akok, Puteri ayu
- Buah-buahan tempatan
- Buah-buahan bermusim
- Jeruk, kedondong, cermai & kelubi
16. MINUMAN PANAS DAN SEJUK
- Teh tarik/kopi/teh , ABC, Cendol
Air soya, sirap dan honey dew.
Sebarang info lanjut, boleh layari website http://klitel.com.my atau FB: klihotel.
SALAM RAMADHAN
DAN
SELAMAT MENJAMU SELERA
DARI
ALONG MURNI (AM)
0 Comments