Friday, 22 February 2019

PACAI: AURA GELOMBANG MUZIK BARU DAN TERKINI


PACAI: AURA GELOMBANG MUZIK BARU DAN TERKINI


Baru-baru ini AlongMurni (AM) sempat bersembang bual bersama seorang karyawan dan insan seni yang banyak memberi sumbangan dan menaikkan nama Malaysia di Persada Seni Muzik Dunia. Beliau adalah Dr. Syed Ahmad Faizal Syed Fadzil Al-Attas atau lebih dikenali sebagai Pacai.Beliau antara pemuzik handalan, Komposer dan penggubah laguyang berpengalaman serta seringkali menjadi pilihan penyanyi-penyanyi ternama seperti Anuar Zain, Sheila Majid, Zainal Abidin dan ramai lagi untuk mengiringi persembahan pentas.




Selama dua jam berbual santai bersama PACAI, AM dapat simpulkan yang beliau seorang insan yang berkaliber dan sangat berdedikasi dalam berkarya. Selain dianggap sebagai orang lama dalam industri muzik, Pacai pernah menganggotai kumpulan Ekamatra sebagai pemain bass. Beliau juga kerap diberi tugas menggarap runut bunyi untuk filem-filem tempatan. Memang hebat dan penuh karisma kan??

Pacai bukan calang-calang composer tau!!  Sesiapa yang dengar lagu sentuhannya memang boleh tangkap lentok tau macam lagu Mungkin dan Perpisahan dendangan Anuar Zain..

Yang uniknya berkaitan Insan seni bernama PACAI ini adalah beliau telah menerima Anugerah Kedoktoran Dalam Terapi Muzik iaitu dari ‘The Open International University of Medicina Alterntiva, Columbo (OIUCM Alma Ata 1962) dan diiktiraf oleh WHO dan Unesco.


Sepanjang kariernya selama 30 tahun, Pacai telah membentuk lebih daripada 300 lagu, menghasilkan album yang banyak pelbagai artis rakaman terkenal, tempatan dan juga di peringkat antarabangsa, dan memenangi pelbagai anugerah .

Kegemilangan dan kemasyhuran nama PACAI itu sendiri bermula pada usia 17 tahun ketika bandnya "Ekamatra" menjadi Viral dan Sensasi di Malaysia pada tahun 1989 dengan platinum tiga kali ganda album "Satu Tekanan Irama". Album itu dengan cepat diperolehi dan mendapat pengiktirafan dalam industri muzik yang semakin meningkat .



Bunyi olahan muzik dan gaya tersendiri yang menjadikannya salah satu seseorang pemain bass dan komposer yang dihormati di negara ini. Pacai telah membuat persembahan di Malaysia, Singapura, Brunei, Indonesia termasuk juga Hong Kong, Kemboja, Tibet, Jepun, dan England.

Selain pernah bekerjasama dengan penggiat seni di Malaysia, beliau juga pernah bergandingan bersama penggiat seni di peringkat antarabangsa dari pelbagai genre, termasuk pemenang Oscar yang terkenal, A.R. Rahman of India dan gitaris legenda, Slash of Guns & Roses serta Komposer terkenal di peringkat antarabangsa, Burt Bacharach.

Pacai menghidupkan kembali intipati dan keindahan muzik yang hampir dilupakan dan membangkitkan keikhlasan seorang Karyawan dengan lagu. Ironinya beliau menghidupkan semula sebab untuk mengadun melodi dengan perkataan atau visual kepada memberitahu kisah dan menyampaikan mesej dengan jelas dan menarik, Pacai menjadi inspirasi dan beliau sangat percaya penggubahan cara muzik menjadikan hasil karya beliau lebih dihargai di samping berkongsi kreativiti bersama peminat beliau. Lantaran itu, selayaknya beliau memenangi anugerah menerusi laman web yang begitu inovatif .

PENGIKTIRAFAN

2015
·         Nomiated for “Best Original Theme Song” for the movie “Dollah Superstar” at the 25th MalaysianFilm Festival
·         Composed the Official Theme Song for the 20th Edition of Le Tour de Langkawi.
·         Composed music and lyrics for the theatre production of “Baik Punya Chilok” staged at Istana Budaya, Kuala Lumpur.
2014
·         Was nominated for “Best Male Vocalist” at the AIM 2014 Awards for his performance with his duo band “AhmadAhmad”.
2012
·         Was inducted into the Voice Independent Music Awards (VIMA) Hall Of Fame for his outstanding achievements and contribution to the music industry, locally and internationally.
2010
·         Won a Gold Award at the Voice Independent Music Awards and a Silver Award at the Asian VIMA for his album “CRUSH!”
·         Nominated for “Best Original Music” at the 8th Annual BOH Cameronian Arts Awards for “CUCI The Musical”
2009
·         Won “Best Original Music Score” Award for the movie “PAPADOM” and nominated for the same category for another movie, “SETEM” at the 22nd Malaysian Film Festival.
·         Received an Honorary Doctorate (Doctor of Honours) for Music Therapy from the Open International University of Medicina Alterntiva, Columbo (OIUCM Alma Ata 1962).
2007
·         Won “Best Film Melody” Award at the Malaysian Film Producers Association Awards for the movie “CINTA”.
·         His revolutionary interactive website, www.pacheye.com  won a Finalist Certificate at the Asia Interactive Awards for Best Use of Illustration.
·         www.pacheye.com was the only Malaysian winner in the 2007 Asia Pacific Advertising Festival’s Cyber Lotus AdFest Competition taking home the Finalist Award Website ~ Consumer Category.
·         Scored his first international movie, “BRAVE” for a Thailand-Malaysia film venture by Thanapon Maliwan & Afdlin Shauki.

2006
·         Won “Best Theme Song Award” at the ERA Radio Awards for the movie “BAIK PUNYA CILOK”.
·         www.pacheye.com  won the Bronze Award for Digital Websites at the Kancil Awards 2006; Malaysia’s largest and most prestigious advertising awards competition held to recognize and honour creative excellence in the industry.
·         www.pacheye.com won the Silver Award for Best Use of Web ~ Brand-building at the Direct Marketing Association of Malaysia Awards; an annual competition held to honour excellence in direct marketing.
·         The first Malaysian composer whose song “GAIA” was played extensively on National Geographic, Discovery Channel and Animal Planet for their international “Save The Planet” campaign.
·         Nominee for Best Pop/Rock Song for the song “GAIA” at the Malaysian Song Championship Awards “Anugerah Juara Lagu” sung by Zainal Abidin.
2004
·         Wrote (Malay) lyrics entitled “PUTERI” (Princess) to a song composed by Burt Bacharach and sung by Malaysian artiste Zainal Abidin for the latter’s album of the same title.
·         Wrote (Malay) lyrics to the song “AN’BAY”, composed by Oscar winning Indian composer A.R. Rahman for the latter’s concert in Malaysia.
2003
·         Nominated for “Best Music for Film” at the Malaysian Film Festival for the movie “BULI”.
1996
·         Performed at London’s renowned jazz club “Ronnie Scott’s” with Malaysia’s internationally acclaimed chanteuse Sheila Majid and awardwinning actor/director/entertainer, Afdlin Shauki
1993
·         Toured Japan with Malaysia’s famed Zainal Abidin at the Asian Music Exchange SHIRATAKA,
1990
·         Triple Platinum Award Recipient for the album “SATU TEKANAN IRAMA” released with his band “EKAMATRA”.

Dari Kiri : Rozario Rasul, PACAI, AM dan Helmi

KATA ALONG MURNI

PACAI MERUPAKAN INSAN SENI YANG BERJIWA BESAR DAN 
BANYAK MEMBERI SUMBANGAN
 DALAM MEMBANGUNKAN INDUSTRI MUZIK TANAH AIR.
PENCAPAIAN DAN PENGIKTIRAFAN BELIAU SANGAT AM KAGUMI 
DAN BELIAU TELAH MENGHARUMKAN NAMA MALAYSIA 
DI PERSANA SENI DUNIA.
 AM SANGAT BERHARAP INDUSTRI MUZIK 
MEMPUNYAI PELAPIS SEHEBAT PACAI.
BARU INDUSTRI MUZIK KITA AKAN LEBIH DIKENALI DAN
MENJADI SEBUTAN SEHINGGA KE LUAR KAN??

14 comments:

Chris_Sella said...

300 ratus lagu dah dibuat.. wow bamyak nya. hebat betul

Iza Ramli said...

Banyaknya pencapaian dia ni. To be honest memang tak pernah dengar nama dia. Tapu dengan pencapaian cmni dapat tau dah dia seorang yanv hebat. Kagum betul dengan orang yang boleh berjaya macam ni. Harap satu hari nanti Iza on boleh achieve apa yang Iza nak.

Suria Amanda said...

Amboi banyaknya lagu dia dah buat dan SA macam lost track plak..x pernah dengar lagu dia pun selama ni..hahaha..ke memang ada tapi SA yang x tau..semoga dia terus berjaya dalam bidang ni...

Syahoney Kitty said...

Nama beliau ni mmg familiar buat org yg suka muzik...mmg lagu beliau ni touch dia lain skit..sbb emosi tu mmg sampai ke hati.

iffah hussin said...

lepas ni bolehlah layan lagu-lagu dan album nie, banyak lagu dia dah buat kira rekod juga nih! good luck untuk mereka

Syamimi Saad said...

banyak juga pengiktirafan yang dah diberikan ye.
Terbaiklah.
Walaupun dia banyak menyumbangkan lagu ke apa.. Kita tak berapa kenal sngt..
Hehe

Julia Tarmidi said...

Mak aiii bykla lagu huhu

Murni Alysa said...

Band Ekamatra saya pernah dengar..tapi nama Pacai ni 1st time dengar. Hebat rupanya pacai ni..lepas ni kalau terdengar nama Pacai ni saya tahu dah laa dia siapa..

AyuArjuna BiGoshh said...

First time dengar nama pacai. Unik namanya. Moga kehadiran pacai di industri seni malaysia mampu memeriahkan lagi bidang seni ini. Suka dengan genre lagunya.. insyaallah boleh diterima dalam pasaran nanti

tenku butang said...

Pacai ni kumpulan yang dah lama bertapak dan banyak terima anugerah ye? tapi TB tak pernah dengar nama kumpulN ni.. mungkin sebab tb jarang tengok.tv dah kot sekarang. huhu

Hanny Abdullah said...

Lama tak dengar pasal Pacai ni, masih aktif lagi kisahnya dia ya. Dulu memang famous nama dia ni..Moga dia terus sucsess dlm bidang yg dia minat ni

Sunshine Kelly said...

Wah! Ini otai dalam industry muzik negara kita. All the best to his upcoming concert and hope to check out about the concert posting too.

Jane Chua said...

First heard about this guy. He is so talented and can't wait to see his performance soon.

Kylie Cre8tone said...

first time heard about him.. great to hv a concert.. all the best and success...