A’PATIN XPRESS : MASAK PATIN TEMPOYAK JADI LEBIH MUDAH
CEPAT, MUDAH DAN MENJIMATKAN
BAHAN MASAKAN TERBAIK DAN BERKUALITI
Mesti ramai yang menggemari masakan Patin Tempoyak yang
sangat terkenal di negeri Pahang dan Perak. AlongMurni (AM) juga turut tidak
terkecuali. AM kalau masak Patin Tempoyak, bahagian patin yang paling AM suka
adalah bahagian kepala. Tak kisah la kalau memasak sendiri mahupun makan di
restoran, bahagian kepala patin sentiasa jadi pilihan.
Kalau memilih ikan patin di pasaraya, AM akan pastikan patin
tersebut adalah patin jenis sangkar atau sungai kerana rasanya lebih sedap dan
tidak berbau. Kali ini AM nak kongsikan satu resipi cara mudah yang
diperkenalkan oleh rakan AM untuk memasak Patin Tempoyak.
AM membuat tempahan melalui A’Patin Xpress. Unik dan
menariknya adalah Pek A’Patin Xpress ini mengandungi bahan-bahan yang siap
sedia untuk dimasak. Cuma perlu tambah air, campak-campak bahan yang disedia
dan tambah garam secukup rasa. Dah siap tau!!! Ikan Patin yang terdapat di
dalam setiap Pek A’Patin Xpress adalah jenis patin sangkar dari Sungai Pahang.
Antara tempat patin sangkar ini adalah di Chenor, Kuala Triang dan Temerloh.
Bahan Masakan yang terdapat dalam setiap pek adalah:
- · Ikan Patin yang dah siap dipotong dan dibersihkan
- · Daun Kesum
- · Bunga Kantan
- · Pes Tempoyak yang telah dikisar dan dicampur sekali bersama cili dan kunyit hidup
Boleh tengok cara-cara mudah untuk masak Patin Tempoyak ini
di video di bawah yea?
Harga mengikut Pek A’Patin Xpress
- · RM 25 – ada 3 ketul ikan patin siap dipotong seberat 350 gm termasuk bahan masakan
- · RM 40 – ada 4 ketul ikan patin bahagian kepala (siap dibelah dua), bahagian bahan dan ekor termasuk bahan masakan.
PEK A'PATIN XPRESS DENGAN HARGA RM40 TERMASUK BAHAN MASAKAN |
Untuk sebarang tempahan boleh hubungi dan A’Patin Xpress
ini boleh didapati di
Taman Berlian, Greenwood, Gombak
Zunaidi - 013-660 2097
Shah Alam
Azrin - 013-362 8840
Pasar Mini SoukKita Putrajaya
Amirul - 010-299 9128
Segamat, Johor
Azmi - 011-1753 3981
Rakan Niaga a’PATIN XPRESS
Fatiehah & Fauzi (Bera, Pahang)
Zul azmi & mazlyda (segamat johor)
KATA ALONG MURNI
AM SANGAT SARANKAN UNTUK PENGGEMAR PATIN TEMPOYAK
UNTUK
MENCUBA DAN MEMASAK DENGAN
MENGGUNAKAN PRODUK KELUARAN A’PATIN XPRESS INI.
MEMANG BERBALOI DENGAN HARGA, RASA IKAN PATIN YANG SEGAR DAN PALING PENTING
MENJIMATKAN MASA.
CUMA PERLU TAMBAH AIR DAN GARAM SAHAJA.
A’PATIN XPRESS MEMANG
TERBAIK.
12 Comments
Alaaa peberet kita ni, pantang jumpaa.. kalaulah boleh pos ke Johor..tapi nampak macam ada agen Johor ek..nak try laaa tanya..
ReplyDeletesenang je. nampak mudah dan menyelerakan. Makan ngan nasi panas pun dah okay sangat.
ReplyDeleteBoleh tahan juga harganya. Berbaloi lah tu, kalau makan di kedai saja dah berapa ringgit seketul. Ikan patin mahal wooo.
ReplyDeleteWah senang nya nak masak ikan patin tempoyak macam ni. Semua dah ready dalam 1 pek macam ni.. memang express betul la
ReplyDeleteEh dekat je seller pes ikan patin ni. Senang kalau order ni, tak payah nak pening kepala sebab semua dah tersedia tinggal panaskan dan campak bahan lain. Terbaik!
ReplyDeleteFavourite ena ni. Kalau jumpa depan mata kuah tu hirup 1mangkuk pon takpe.
ReplyDeleteGulai tempoyak memang fav kak tak kira la ikan patin kr apa kr tapi selalu buat sendiri kat umah. Belum try lagi pek ni sbb baru tau ada dijual.
ReplyDeletesenang dan sedap tu yg penting..dan ikan pun nampak sangat fresh..bolehla order dan cuba memasaknya sendiri nanti
ReplyDeleteWah! senang la sekarang nk masak tempoyak. memang lama dah nk masak, tpi takut tk jadi. sekarang tk perlu risau dah kalau tak jadi kan. hehe
ReplyDeleteSo nice to have A’Patin Xpress services now. We can cook delicious healthy food easily now
ReplyDeleteSenang kalau ada pes macam ni kan..
ReplyDeleteHaritu masa bulan puasa pun suami ada jugak tolong bos dia promote
Pes patin..
Tapi sayang nya kita ni mampu ambik bau je .haha
Teringin nak rasa.
Tapi tak berani. Kepala boleh pusing kalau makan tempoyak..
Rugi betul rasanya kan..
Dulu emi tak makan tau ikan patin apatah lagi patin masak tempoyak. Tapi sejak kawen dengan lan baru belajar makan patin masak tempoyak sebab family biras emi memang ternak ikan patin kat pahang. Tiap kali jumpa memang dia duk bagi ikan patin.
ReplyDelete